joi, 11 septembrie 2014

Geometrie…

 

  Pe Calea Griviței, aproape de Academia Română, geometria se așează pe basorelieful clădirii ce găzduiește Institutul de Matematică “Simion Stoilow”. De la fereastra bibliotecii Academiei Române, unde poți citi poezii de Ion Barbu, descoperi vâltoarea de figuri geometrice răsturnate pe frontispiciul clădirii a cărei arhitectură, în pofida înfățișării ușor avangardiste, face parte din seria construcțiilor socialismului realist.
  Căci în sine, clădirea cu câteva etaje pe care sunt  spânzurate aparate de aer condiționat, e strânsă ca-ntr-o “chingă avangardistă” între fronstipiciul cu mozaic abstract în nuanțe neutre și basorelieful din partea de jos a ei, ambele sugerând poezia matematică a lui Solomon Marcus.
  Între matematică și poezie, între artă și simbolurile abstracte parcă se-ngână-ntr-un “joc secund” versurile lui Ion Barbu, dezvăluind perspectiva matematicianului Dan Barbilian, ascuns dincolo de pseudonimul ales în urma unui pariu de liceu cu Tudor Vianu, respectiv acela de a creea poezii pentru viitorul critic literar:
 
“Suflete-n pătratul zilei se conjugă,
 Pașii lor sunt muzici, inimile-s rugă”  .

 
  Siluetele simbolice ale cheilor sol înclinate în registrul bicolor, tern, caracteristic perioadei comuniste lipsite de esență,  golite de idei, perspectivă și speranțe sugerează abstractul în care se refugiau intelectualii în dorința evadării din fața concretului deziluzionant.
  De aici, matematica te poartă la “Galeria de artă contemporană 418” de pe strada Armașului, intrând numeric zglobiu în însăși denumirea acesteia. Aici, expoziția “Structure and Energy” se apropie de finisajul din 12 septembrie, după lungul răgaz în inima Bucureștiului a lucrărilor aparținând a trei artiști – Romul Nuțiu, Diet Sayler și Vincențiu Grigorescu.
  În vreme ce Romul Nuțiu și-a continuat cariera artistică la Timișoara, ceilalți doi artiști și-au construit  traseul artistic “în afara” granițelor țării, înțelegând prin aceasta o metaforă a evadării din spațiul concret, real, al artei militante, sociale, operând cu reprezentări simbolistice sau nu, însă obligatoriu purtătoare de mesaje.
  Pe 5 septembrie, Galeria a fost gazda “Cafenelei Critice” moderată într-o succesiune cumpătată și în același timp provocatoare de Ioan Bogdan Lefter, pe fondul unui dialog cu Diet Sayler, artistul de origine română stabilit la Nuremberg din 1973.
  Acolo, întâmplarea a făcut să locuiască în apropierea  (500 m distanță) casei în care a trăit Hegel în perioada cuprinsă între 1806 și 1816, când fiind director de liceu la Nuremberg, a scris  “Logica”.   
  Descoperind recent universul abstract al lui Diet Sayler, m-am trezit nostalgică după filosofie, dând târcoale geometric după frumusețea clasică, ideală, așa cum apare în pictura lui Rafael, frumusețe țâșnind din figurile geometrice.
  Așa, mă duc cu gândul la “Școala din Atena” a lui Rafael Sanzio din Muzeul Vaticanului, unde dintre figurile clasicilor antici, Aristotel, învăluit în togă purpurie, pare a confirma originea  matematică  a frumosului, potrivit sistemului său filosofic.
  În vremea lui Rafael, cultura clasică era foarte răspândită în Italia și de aceea Sanzio știa că "frumusețea ideală nu se poate găsi în ființe vii, ci numai în figurile geometrice". Iar stăruința cu care Diet Sayler surprinde abstract spațialitatea dimensională sau o sugerează pe aceea tridimensională, dezvăluie acea aplecare spre latura umanistă a culturii italiene, de care  a mărturisit că s-a simțit extrem de atras în timpul călătoriilor sale în Italia.  
  “Structure and energy II -The power of abstraction” este denumirea sub care “Galeria de Artă Contemporană 418” a reunit pentru a doua oară lucrările celor trei artiști alăturând pe Romul Nuțiu celorlalți doi artisti cu destin artistic și personal oarecum similar.
  Dacă la începutul sec XX a avut loc o reacție față de realism și față de impresionism, acuzate de a fi prea aderente la natură, reacția artistică de refuzare a realității se manifestă la Diet Sayler și Vincențiu Grigorescu pe fundalul acelorași coordonate temporale, respectiv cele ale deceniului 7 într-o Românie Socialistă în care glisau libertatea artistică cu anticiparea cenzurii ulterioare.   Vincențiu Grigorescu pleacă în Italia în 1972 iar Diet Sayler ajunge în Germania în 1973, după ce adoptaseră deja valențele artistice ale constructivismului într-un registru alb – negru, pentru ca ulterior Diet Sayler să regăsească culorile “roșu/violet” pe care le-a denumit el însuși culorile memoriei.  
  Dincolo însă de confesiunea lui Diet Sayler și de redescoperirea lucrărilor abstracte găzduite de “Galeria de Artă Contemporană 418 “ rămâne însă misterul artistic local specific României din perioada comunistă, de evadare fizică sau metaforică, ultima exemplificată de Romul Nuțiu, rămas la Timișoara într-o mișcare de “rezistență” împotriva realismului socialist.
  Recitind versurile lui Ion Barbu și alunecând între real și abstract, regăsirea identității artistice ale artiștilor exilați ne-ar putea conduce poetic spre întregirea peisajului cultural sec, vitregit de prezențe inedite ale perioadei anterioare anului 1989 .
  Iar “Cafeneaua Critică” poposită în premieră la “Galeria de Artă Contemporană 418” capătă un accent ludic, de “pariu” provocator în deslușirea  metaforelor artistice venite dintr-un spațiu temporal incitant, precum "rămășagul" de odinioară al lui Ion Barbu cu Tudor Vianu.
 
  Desigur, totul e un “joc secund”…Între timp, realitatea o ia razna.      




















 

           

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu