vineri, 2 ianuarie 2015

Ianuarie suprarealist


 
“Iarna astronomică” anunțată de cea mai lungă noapte a anului, aceea a solstițiului de iarnă, care a durat 15 ore și 10 minute la București, stă sub semnul suprarealismului, înghețând orașul pe sub luminile fără noimă ce desfac zeci de culori și forme deasupra străzilor.
Rondul din Piața Universității dezvăluie o stea luminoasă lipsită de spectaculozitate, făcându-te să privești mai degrabă spre stelele bolții cerești, pâlpâind clar, molcom și rece la începutul unui nou an, înghesuit de noi între limitele a 365 de zile. 
Imaginarul chicotește în întuneric și ne împinge într-un suprarealism “cotidian”, amintindu-ne parcă de fotografiile lui Marcel- G Lefrancq, reunite în expoziția găzduită de Muzeul Național de Artă al României. Acolo, imaginile alb – negru, dezvăluie o lume imaginară, născută din negativele lipsite de culoare, însă în aceeași măsură plină de nuanțe sugestive. În timpul zilei, Bucureștiul e alb și scâncește sub călcătura scârțâită a oamenilor zgribuliți, iar aerul înghețat învăluie moale porumbeii înghesuiți unul într-altul pe crengile trase prin glazură albă de marțipan nins. Dacă însă vrei “alt aer”, mergi la “Una Galeria” unde cel mai mare grup suprarealist din lume, născut în 1920 la Praga și format din artiști cehi și slovaci expune lucrări debordând de culori și simboluri atât în lucrări plastice cât și în instalații.  
În vreme ce influența suprarealismului asupra lui Marcel- G.Lefrancq se manifestă îndeosebi în colajele aparținând perioadei 1938-1947 prin “juxtapunerea unor elemente diferite pentru a crea imagini cu un puternic impact vizual”, Grupul de la Praga  s-a identificat ca aparținând curentului suprarealist încă din 1934, când s-a autointitulat “ Skupina  Surrealistu v CSR”.
Istoria a deturnat însă traseul convențional al artei suprarealiste iar anul 1939, anul ocuparii teritoriilor cehe de către Germania nazistă, a determinat intrarea în ilegalitate a artiștilor cehi. Europa anului 1938 suprima drepturile și libertățile fundamentale cu viteza cu care avangarda proclamase libertatea totală de expresie, anunțată de curentul suprarealist întemeiat de Andre Breton.
“Una Galeria” e până la sfârșitul lunii ianuarie locul simbolurilor, al sugestiilor, al ideilor, al fantasticului, respirând precum denumirea expoziției “Alt Aer”…
Tablourile care dezvăluie forme frumoase și stranii amintesc de crezul artistic al lui Joan Miro, pictor și sculptor spaniol, influențat, la rândul său, de suprarealism:
„Nu are importanță dacă vedem într-un tablou flori, oameni sau cai pentru a descoperi această lume, adică ceva viu."
Afară gerul alb ascunde culorile, înăuntru, dacă ești femeie, pășești imaginar încălțată cu pantofii “organici” ai Evei, descoperind lumea plină de aluzii și iluzii artistice, iar dacă ești bărbat o iei pe urmele aceleiași Eva, ai cărei pantofi par a se fi desprins dintr-un bulgăre de sare. Așezați într-o cutie de sticlă, pantofii Evei nu seamănă defel cu pantofii Cenușăresei, ci amintesc mai degrabă de anii ‘38 –’39, de realismul crud al războiului care urma “să calce inclusiv arta în picioare”, distrugînd metaforic natura umană.     
Pe de altă parte, lucrarea te trimite către lectura poemelor din volumul “Iubire nebună” ( 1937) ale lui Andre Breton (unul dintre fondatorii suprarealismului), inspirate din mitul aceleiași Cenușărese.
Pentru că femeile sunt “sarea și piperul” vieții, pentru că sarea topește albul zăpezii înghețate transformăndu-l în negru, pentru că orașul însuși e când alb, sub zăpadă, când negru, căscându-și guri de asfalt plescăind a mocirlă…iată doar câteva motive pentru care să vizitezi insula suprarealistă de culori de la “Una Galeria” de pe strada General Budișteanu nr.10, aparținând Universității Naționale de Arte din București “ Nicolae Grigorescu”.
Aceeași Universitate care, aniversând 150 de ani de la înființare, expune lucrări de referință ale profesorilor și absolvenților săi din generații diferite, la Muzeul Național de Arta Contemporană al României, selectate pe parcursul a șase decenii de creație, începând din anii ’50 și până în prezent și aparținând“ mai multor limbaje artistice”, respectiv pictură, sculptură, obiect, grafică, fotografie, instalație, video.
Evident printre direcțiile artistice identificăm și elemente de suprarealism în grafică şi pictură, ceea ce completează în mod fericit traseul cultural având ca repere perspectivele diferite provenind din spații geografice distincte. Din expoziție în expoziție, ziua te împinge scurtându-se în noaptea luminată albastru pe unul din bulevardele orașului și-ntreaga lume devine "albastră ca o portocală", asa cum metaforic se exprima poetul francez Paul Eluard.
Ne întoarcem încet spre literatură, căci de aici a început totul, abia ulterior suprarealismul atrăgând pe artiștii care practicau alte arte, pentru a-l reciti pe  Gellu Naum, considerat ultimul poet european suprarealist, care a început să scrie versuri în urma unui pariu, încă din 1926, când tocmai intrase la liceul Dimitrie Cantemir.
Ianuarie începe așadar cu „alt aer”, misterios, plin de înțelesuri și sensuri de început pe care le putem desluși pe îndelete, doar evadând din lumea concretă fie și pentru câteva ore...     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu