vineri, 5 iulie 2013

Despre efectul artistic al birocraţiei…


  Preţ de un vernisaj …Atât a durat expoziţia ROAMING, de la Spaţiul Platforma din Calea Moşilor nr. 62-68, vineri, 28 iunie, suficient cât să gust cu poftă o felie de birocraţie trăită artistic!  
  Un fir nevăzut m-a tras spre expoziţie, ca şi cum nu aş fi fost pe deplin îndestulată de dosare, termene, hârtii, mesaje, programări, numere de înregistrare, numere de eliberare, statistici, rapoarte, articole, referate… 
  Poate am adulmecat din birou afişul “The Bureau of Melodramatic Research: ”Protect  your Heart at Work“.
   Capsez zilnic şi perforez, cu fiecare foaie iau prizonier un caz, un om, o problemă şi le arhivez în dosare, ale căror coperţi reci închid deopotrivă secretele oamenilor transformaţi în clienţi sub greutatea apăsătoare a birocraţiei.
  Respir, inspir… precum în foaia de hârtie conceptuală a lui    Ermmano Cristini, care priveşte cu 2 ochi găuri şi pulsează parcă sub semnul imprimat de ştampilă cu mesajul: “ Breathe in, breathe out“.   
  M-a bucurat simplitatea cu care ideile discrete au evadat din birocraţia cotidiană. Prilej unic de a acorda o funcţie artistică birocraţiei, cea de toate zilele. Am văzut-o mustind de viaţă, stând la pândă cu sute de foi albe care aşteaptă flămânde să înghită propoziţii, cereri, date de indentificare, pe care apoi să le arhiveze.     
  Avocat într-un sistem legislativ şi birocratic în perpetuă schimbare, găsesc arhiva ca fiind singurul punct stabil, cu dosare eliberate de emoţii, unele zâmbind fericite de rezultat, altele gârbovite de amânări inutile.
  Viaţa dosarelor confiscă identităţi şi aplică reţete legale, tratamente negarantate de succes, pentru ca în afara biroului birocraţia zâmbeşte hătru, jucându-se cu timpul nostru, jonglând cu funcţionarii publici şi nervii oamenilor. 
  Sunt în expoziţie şi umplu virtual spaţiul cu toate gândurile şi obiectivele de birou pe care le car după mine peste tot, în plină zi, uneori până la lăsarea nopţii. Zadarnic încerc să fug de ele, să mă eliberez, mă simt veşnic ca şi cum aş purta alături încă câţiva oameni, ale căror probleme mă obsedează până la rezolvare finală . 
  La intrare, Societăţile Comerciale pe Răspundere Limitată ale lrenei Lagator, răstignite într-o ecuaţie, sugerează însuşi scopul lor, acela de a absorbi matematic identitatea, de a se naşte prin actul de înfiinţare şi de a muri prin cele de radiere sau dizolvare…
  Dar între momentele naşterii şi dispariţiei SRL-ului e nevoie de oameni, de muncă şi îndeosebi de depuneri de acte, în dublu exemplar, acte ştampilate de societatea însăşi, acte ştampilate de primitor, acte ştampilate de partenerii de afaceri, toate gravitează în jurul ştampilei care, rotundă fiind, descrie cercul perfect în care ne rotim bezmetici.
  Ar putea fi asociatul, ar putea fi colectivitatea care ţintuieşte personalitatea asociatului, trăgându-l permanent în acelaşi cerc al birocraţiei sau poate “simplul învârtit în jurul cozii”, în cerc absurd !
  Trăiesc poetic viaţa de birou, iau foi virgine şi le introduc sfios între pulpele imprimantei din care se nasc cereri obraznice, îndreptăţite, ferme, uneori parcă îşi strigă nedreptatea, alteori aşteaptă cuminţi numere de înregistrare, căci birocraţia are un jargon usturător, te încolţeşte cu cozi obositoare şi voci plictisite la capătul celălalt al firului…
  Sărim cu toţii din întâlniri reale în spaţiul virtual, pe facebook, website, skype şi odată cu noi aducem şi documentele, le arhivăm digital, le ordonăm, lăsându-le în grija computerului, care cu o gură hâdă le înfuleca pe toate, rânjind câteodată straniu şi anunţând parcă sinistru pericolul hakerilor.
   O expoziţie a ideilor, a mesajelor, a gândurilor…
  Mi-a plăcut echipa, mi-a plăcut faptul că fiecare artist mi-a explicat pe îndelete mesajul lucrării şi mai cu seamă mi-a plăcut timpul, care parcă sfidând etapele îndelungate de lucru cu autorităţile, s-a subţiat atât de tare încât s-a strecurat ca printr-o ureche de ac, fir nevăzut, un vernisaj, o expoziţie, o zi …  
  Bine aţi trecut pe la noi, pret de o zi de iunie, terminată cu cireşe la intrare!
  Sigurour Atli Sigurosson, Ermmano Cristini, Alessandro Di Pietro, Irena Lagator, Giancarlo Norese, Andrea Plasti, Alice Pedroletti, Luca Scarabelli, Paolo Tognozzi, The Bureau of Melodramatic Reasearch ….
  Nume în dosarul expoziţiei…Artişti, Arhivă, printre ele rătăcesc şi eu.. Avocat.  
  Sunetul “A” îmi zvâcneşte în tâmple:
  A de la Andy Warhol, unul dintre cei mai importanti artişti contemporani ai deceniului 6 din secolul trecut, creatorul mişcării artistice “pop art”, a cărui mărturisire - “Arta afacerilor este cea care succede artei” - pare a se potrivi perfect cu viziunea artiştilor de la Milano, din expozitia ROAMING.  
   “O dată văzute emoţiile sub un anumit unghi, nu mai poţi să le percepi din nou ca reale…Cred că toată lumea ar trebui să devină o maşină (…) Am început ca artist comercial şi vreau să sfârşesc ca artist de afaceri”. 
   Între timp, iată că profeţia sa artistică s-a împlinit: Lumea chiar a devenit o maşină!    
  Iar expozitia “ROAMING”, o altfel de expoziţie, acum captivă pe siteul www.simply.it, de unde evadează sporadic pentru a lua contact cu publicul şi spaţiul în lungul său turneu, ne provoacă un dialog unic, imaginar, cu birocraţia devenită maşină de înghiţit identităţi.  









   Fotografiile expoziţiei pe "Spaţiul Platforma MNAC".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu